Kollega - kilpailija vai kelpo kannustaja

 

Hyvin lähelle asettuva kollega aiheuttaa puistatuksia.. ..vai pitäisikö mennä kahvipullat kainalossa tutustumaan?

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin SKY-kosmetologi-lehdessä 2/19

Teksti: Carita Autio

 
Kuinka suhtautua kulman takana samoja palveluita tarjoavaan kollegaan?
Lopettamalla kyräilyn ja keskittymällä oman bisneksen kehittämiseen. Kun kosmetologit erottuvat toisistaan aidolla tavalla, kilpailun voi unohtaa (melkein) kokonaan. Silloin naapurista tulee arvokas kollega, voimavara ja tukipilari.

 

Tuttu juttu: naapuri tunkee hoitolansa liian lähelle, myy liian halvalla ja laittaa ikkunaansa vielä kirkkaammat neonvalot. Nouseeko verenpaine? Monta kertaa ja monella paikkakunnalla, kyllä.

Kilpailun pelko on vanhanaikaista mutta hyvin ymmärrettävää. Taisteluun keskittymällä kukaan ei voita mitään hyvää eikä ainakaan asiakkaita, euroja, mielenrauhaa eikä työniloa.

 

Keskity huomioarvoon - älä hintaan

Kaikki muuttuu heti helpommaksi, kun unohdat kilpailun ja keskityt huomioarvoon. Älä mieti, kuinka kilpailet naapurikollegan kanssa, vaan miten juuri sinä voi herättää alueen asiakkaiden huomion.

Vaihtoehtoja on valtavasti. Halpa hinta on liian helppo ja halpamainen ratkaisu, joka viestii, ettet itsekään löydä palveluistasi muita arvostettavia asioita.

Polkuhintojen sijaan mieti, voisiko hoitolan sijaintia, hyviä hoitotuloksia tai ainutlaatuista asiantuntemustasi käyttää erottautumiskeinona? Voisitko tuoda esiin täydellisen sitoutumisesi asiakaskuntaasi, palvelujesi kattavuuden tai sen, kuinka pitkälle ja millä tavoin olet valmis tukemaan asiakkaidesi ihonhoitoa?

Eroat naapuristasi varmasti myös hoitajana. Joku on parhaimmillaan tuloskeskeisessä hoitamisessa, toiselle innostavinta on hieronta ja sen yhdistäminen hoidon eri vaiheisiin. Jotkut ovat dekoratiivisen puolen huippuosaajia ja jotkut syventyvät käsiin, jalkoihin ja vartaloon.

Kaikista näistä pystyt rakentamaan oman voittamattoman kilpailuvalttisi. Sen löydyttyä voit alkaa hienovaraisesti ohjailla asiakaskuntaa hyödyntämään juuri sitä.

 

Uniikkia ei voi kopioida

Meillä jokaisella on rajallisesti aikaa, voimia ja energiaa. On hulluinta tuhlaamista käyttää ne naapuriyrittäjän vakoiluun ja paheksuntaan. Se aiheuttaa vain voimattomuutta ja lirutat itsestäsi ulos viimeisetkin innostuksen pisarat.

Ylenpalttinen kiinnostus kollegaa kohtaan johtaa helposti kopiointiin, eikä kukaan itseään ja ammattitaitoaan arvostava kosmetologi halua tarjota pelkkiä palvelun kuoria. Mutta vain ne jäävät jäljelle, jos kopioit käyttöösi kollegan ideat.

Koska et voi tietää, millaisiin ajatus- ja palveluketjuihin naapurihoitolan ulospäin näkyvä kokonaisuus perustuu, keskity luomaan omille palveluillesi uniikki sielu ja sisältö. Kun se ja kädenjälkesi välittyvät kaikessa tekemisessäsi, asiakas antautuu hoidettavaksesi luottavaisin ja arvostavin mielin.

Lähiseudun palvelut tuntemalla voit analysoida puutteet ja täyttää aukot jollain uudella. Olisiko esimerkiksi asiakkaan tarkempi huomiointi, hoitoja täydentävät pienet mutta tarpeelliset lisäpalvelut tai napakat täsmähoidot juuri se, mitä kukaan ei ole osannut vielä kaivata – eikä tarjota!

Omat ideat kannattaa muokata oman näköiseksi ja jalostaa oma hoitaminen niin erityislaatuiseksi, ettei sellaisia saa mistään muualta.

 

Erikoistumalla kaikki voittavat

Tuloksenteon maailma voi olla myös kollegiaalisen yhteistyön ja innostuksen täyttämää.

Koko kauneudenhoitoalan hallinta hienosyisiä yksityiskohtia myöten on jo täysin mahdotonta. Kun kaikki eivät yritä olla joka toimen yleisasiantuntijoita vaan rakentavat omanlaistaan yrittämisen ja hoitamisen kulttuuria, kaikki voittavat.

Keskittyminen suppeampaan mutta syvemmälle vietyyn hoitamiseen on paitsi mahdollista niin järkevää. Tämä uusi ajattelu on vasta murroksessa, mutta ammattilaisuuden valttikortit ovat erikoistumisessa ja siinä, että eri alueiden spesialistit täydentävät ja auttavat toisiaan.

Ajatus on sama kuin terveydenhuollossa, missä lääkärit erikoistuvat tietylle lääketieteen osa-alueelle. Kun myös jokainen kosmetologi kehittää rohkeasti omaa erityisosaamistaan, voi asiakkaan ohjata hyvillä mielin naapurihoitolaan, kun sen asiantuntemusta tarvitaan.

Kun osaamisen painopisteet tulevat selkeästi esiin markkinoinnista alkaen, myös asiakkaan virhekeikat itselle vääräntyyppisiin hoitoloihin minimoituvat. Tämä lisää koko alan uskottavuutta ja asiakkaiden sitoutumista sen palveluihin.

Omien vahvuuksien intohimoinen kehittäminen avaa kosmetologeille mahdollisuuden uudenlaiseen yhteistyöhön. Kun kilpailuasemat on unohdettu, voidaan yhdessä ideoida, kuinka asiakkaat saadaan käyttämään kauneudenhoitoalan koulutettujen ammattilaisten palveluja.

Silloin monilukuisuudesta tuleekin voimavara ja naapurista arvokas tukipilari.

 

Mistä ”mun juttu” löytyy?

Itsensä kehittäminen on aina tuottavampaa kuin naapurin vahtiminen. Oman vahvuutensa tunnistanut ja siitä erikoisosaamisen kehittänyt kosmetologi saa huomiota, joka ei katoa uusien virtausten sekaan eikä ole kopioitavissa.    

Myös ammatillisen innostuksen säilyttäminen on helpointa, kun on oivaltanut, mikä hoitamisessa puhuttelee itseä eniten.

Oma juttu ei läheskään aina avaudu hetkessä. Kuningasajatukset kehittyvät ideasampoa vähitellen ruokkimalla. Tärkeintä on säilyttää uteliaisuus ja pysyä loitolla leipääntymisestä. Innokas tutkimusmatkailu kannattaa!

Facebook-sivuilla ja -ryhmissä on loputtomasti vinkkejä ja linkkejä. Netissä asuu valtakunnallisen verran videoita ja blogeja, jotka tarjoavat paljon luokattoman huonoa, mutta myös verrattoman hyvää, sisältöä.

Podcastien maailma herättelee aivoja ja tankkaa ammattitaitoa vaikka työmatkalla, lenkillä ja siivoillessa.

Kirjat ja lehdet ruokkivat sisäistä ideatykkiä ja rikastavat ammatillista elämää uusin värein. Kielitaitoisella on vieläkin laajempi inspiraatiokirjasto kahlattavanaan.

Kaikki tieto kertyy vähitellen päähän ja alkaa itää oman jutun suuntaan. Ota silloin aikaa aluksi vaikka nelisen tuntia kuukaudessa itsesi kehittämiseen ja bisnesideoiden jalostamiseen.

Neljä tuntia on pieni aika kiireisestäkin kalenterista, mutta se saattaa johdattaa urasi aivan uusille urille ja tuottaa kassaasi tuhansia euroja.  

Piditkö artikkelista?

Tilaa itsellesi suoraan sähköpostiin säännöllistä, kannustavaa ja idearikasta postia hoitolamekaanikolta. Vain asiaa, ei höpöhöpöä..!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.