Luovuus kuuluu taiteilijoille..?...

 

Kukapa ei olisi kuullut luonnehdintaa: ”Hän on sellainen luova ihminen.” Se saattaa tulla kertojan suusta innostuneesti, ilahtuneesti, suurella kunnioituksella tai halveksuvasti ja saattaa tarkoittaa lopulta mitä tahansa nerosta puolipöpiin. Mutta riisutaanpa siitä nuo äänenpainoilla maalaillut merkitykset. Luova ihminen? Sehän oikeastaan tarkoittaa vain, että on ihminen. Jokainen on luova tai ainakin jokaiseen on sisäänrakennettu mahdollisuus olla luova. (Toki se on jokaisesta itsestään kiinni, mitä ominaisuuksistaan haluaa päästää pintaan asti ja käyttää…)

 

Jo peruskoulussa pitää luoda oma opinpolkunsa. Pitää valita monesta vaihtoehdosta ne, jotka tukevat oman tulevaisuuden suuntaa. Se tulevaisuus pitää siis nähdä ja kuvitella ennalta. Ja päätellä mikä olisi sille hyödyksi. Siihen tarvitaan luovaa ajattelua.

Hetki ensimmäisten oppivalintojen jälkeen pitääkin oppia luovaksi rahankäytön kanssa. Opiskeluaikoina monen pitää kartoittaa mahdollisuuksia saada niukkakin budjetti toimimaan. Luovan ongelmanratkaisun oppitunti, josta on hyötyä vielä monta kertaa myöhemminkin…

Työpaikkaa hakiessa pitää luopua ennakkoluuloista omia ominaisuuksiaan kohtaan. Pitää käyttää luovuutta, jotta hoksaa miten omat ominaisuudet ovat timanttinen kilpailuvaltti tmarkkinoilla.

 

Ja niin edelleen. Luovuus on se mauste, joka auttaa tulemaan toimeen sillä mitä on saapuvilla. Se rohkaisee miettimään totutun ulkopuolella piileviä mahdollisuuksia ja pohtimaan miten niihin saisi otteen. Luovuus tuo eteesi rohkeitakin vaihtoehtoja. Reittejä tavoitteeseen on useita ja eri muotoisilla kiemuroilla koristeltuja.

 

Kiemurat kunniaan, sillä suorin reitti ei ehkä olekaan se paras(!!). Aivotutkija kertoi eräässä podcastissa, miten aivot palkitsevat onnellisuushormoni dopamiinilla jo ponnistellessasi kohti päämäärääsi. Onnellisuus ei siis asu siinä hetkessä, kun saavutat tavoitteen. Dopamiini kannustaa sinua suihkuraketin tavoin jo matkalla kohti tavoitteitasi.

Siksikö unelmien tavoittelu on niin palkitsevaa? Saat tehdä jotain asioiden eteen. Ja vastaavasti, miksi elämä alkaa tuntua tyhjältä jos ei haaveile mistään.. ūü§Ē

 

Voit haaveilla luovasti, ideoida luovasti, toteuttaa luovasti.

 

Todennäköisesti päädyt lopulta paikkaan, josta et osannut haaveillakaan. Olet dopamiiniraketin avulla pyyhältänyt alkuperäisen tavoitteesi suuntaan, mutta porhaltanut kirkkaasti sen ohi, paljon pidemmälle kuin mielikuvituksesi kykeni lähtöhetkellä vielä hahmottamaankaan.

 

Kunpa vain muistaisi ottaa rauhallisesti matkalla arjen tuuppiessa eri suuntiin. Ihan tavallinen arkesi antaa luovuuslihaksille suunnattomasti harjoitusmahdollisuuksia. Kunhan muistat jättää kaikelle tarpeelliselle aikaa. Tärkeää on, että hidastamiselle, pohtimiselle, ongelmanratkaisulle, kuin myös tekemiselle, toteuttamiselle ja kokeiluille löytää itselleen sopivan rytmin. Sellaisen, missä tunnet itsesi innostuneeksi ja koet saavasi asioita aikaan. Ajan- ja energian käytössä pitäisi löytää tasapaino. Luovasti kokeillen löydät tahdin, joka ei tunnu päämäärättömältä kaahaamiselta. Tiedäthän, liika vauhti tekee innostavan edistymisen havainnoinnin ja matkamaisemien ihailun ja myös oppimisen mahdottomaksi. Älä riistä itseltäsi mahdollisuutta oppia matkan varrella monipuolisesti.

 

Haaveile vailla totutun rajoja.

Kokeile, toteuta ja testaa omaan tahtiisi.

Matka voi lopulta osoittautua merkittävämmäksi kuin perille pääsy.

 

Venyttele luovasti ideoimalla aivoitusten rajoja. Löydät useita eri toteutustapoja ja niiden tuomia värikkäitä mahdollisuuksia. Valitse oma reittisi.

 

Käytännön esimerkkinä:

Jos tavoitellessasi lyhyempää työaikaa, et pohdi avarakatseisesti millaisia mahdollisuuksia käytössäsi on, jos et testaa muutamaa vaihtoehtoa, tulet vielä tiivistetystä työajasta nauttiessasi miettimään: ”..entä jos sittenkin…??”

 

Testaillessasi erilaisia käytännön vaihtoehtoja siitä, miten saat enemmän aikaiseksi lyhyemmässä ajassa, opit melko varmasti monia asioita omien (1) rahavirtojen ja (2) kulutuksen hallinnasta ja (3) tuottavammista tavoista hoitaa asiakkaitasi. (4) Kirkastat itsellesi tärkeimmän asiakasryhmän avainominaisuuksia ja (5) ymmärryksesi hoitolan varastonkierrosta tarkentuu. Eittämättä (6) opit myös arvostamaan eri lailla kaikkea aikaasi; mielenkiintoista ja erittäin tuottoisaa työaikaasi yhtälailla kuin rennointa, palauttavinta vapaa-aikaasi. Kuka tietää, ehkä kaiken matkalla koetun ja opitun seurauksena on (7) elämäänsä tyytyväisempi ihminen. Aivan varmasti olet ainakin oppinut paljon itsestäsi. Voit ja osaat käyttää luovuuttasi oman elämäsi säätöjen muokkaamiseen.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.